Navojoa 18 februari 2012, 18:28

Maak favoriet 

foto Navojoa

Meetings with Remarkable Men (1979)

Een link naar de volledige film 'Meetings with remarkable men', naar het boek 'ontmoetingen met bijzondere mensen' van G. I. Gurdjieff.

http://video.google.com/videoplay?docid=-3813872527827778135

Deze film is losjes gebaseerd op het leven van G. I. Gurdjieff, een aziatische mysticus die leefde van 1872 (?) tot 1949. Voor een korte bio: http://nl.wikipedia.org/wiki/George_Gurdjieff

Ondanks of misschien wel dankzij de trage montage van deze film is de regisseur er goed in geslaagd om de sfeer uit het begin van de vorige eeuw te vangen, zoals dat in de Oriënt en delen van Azië heerste.

Ook wordt een idee gegeven van de speurtocht die Gurdjieff onderneemt. Hij neemt uitsluitend genoegen met kennis uit eerste hand en eigen ervaringen. Dat brengt hem naar afgelegen gebieden en hij heeft het geluk (?) wat oude genootschappen te mogen ontmoeten, waar hij wordt ingewijd in eeuwenoude kennis en "mysteries".

Uiteraard hebben vele avonturen en veel kennis de film niet gehaald. Dat neemt niet weg dat de film een goed beeld geeft van de persoon Gurdjieff en zijn niet aflatende dorst naar authentieke kennis. Kennis die hij in latere jaren onder strikte condities heeft geprobeerd toegankelijk te maken voor de moderne mens.

Enjoy,

Navojoa

NB: Boeken van en over Gurdjieff: http://www.bol.com/nl/s/boeken/zoekresultaten/Ntt/g.i.+gurdjieff / Nty / 1 / N / 8299+8293 / Ne / 8299+8293 / search / true / searchType / qck / sc / books_nl / index.html?_requestid=138211

Hieronder wat beeldmateriaal van zijn beroemde 'movements' gebaseerd op oude "tempeldansen".

Bekijk op YouTube zelf

Bekijk op YouTube zelf

375 keer bekeken