Door Navojoa, 21 maart 2012, 10:53

Maak favoriet 

foto Navojoa

De Matrix: eerste kennismaking

Al zoekend naar doel en functie van mijn bestaan ben ik op zeker moment de spirituele richting ingeslagen. De maatschappelijke antwoorden (goed en geëngageerd burger, consument, werknemer) voelden leeg en nietszeggend aan. Met het verleggen van mijn zoektocht naar de spirituele wereld, betrad ik een wereld van list en bedrog. Een wereld waarin informatie wordt gemanipuleerd en waarin het gebruik van machtsmiddelen (media, wetenschap, wetgeving, oorlog) niet wordt geschuwd. Een wereld die uiteindelijk de maatschappelijke werkelijkheid bepaalt.

Dat besef is gaandeweg ontstaan. Een continue en consistente, trendmatige ontwikkeling onthulde aard en karakter van die machtsstrijd. Een ontwikkeling die eeuwen geleden is ingezet en nog steeds voortduurt. Een soort van strijd om de overtuigingen van de individuele mens en daarmee de macht in de maatschappelijke werkelijkheid.

Historisch gezien monopoliseren vooral religieuze instituten (van alle tijden) de strijd om onze overtuigingen en bepalen zo effectief ons wereldbeeld en onze gemoedstoestand. Of we gelovig zijn of niet. Later moesten ze deze macht delen met de wetenschap, de oligarchen en de massamedia en verdwenen min of meer naar de achtergrond. Deze integratie geeft deze partijen de absolute macht over ons denken, voelen, dromen en handelen. Dit stukje menselijke "software", dat in ieder van ons draait, staat tegenwoordig bekend als "De Matrix".

In de matrix ligt de nadruk op voorgekookte burgerlijke waarden die worden afgemeten aan de juridische-, wetenschappelijke- en economische matrix-meetlat. De matrix verschaft ons een alomvattende versie van een werkelijkheid, waarin keurig rekening wordt gehouden met dualiteit. Zij biedt ons, al een paar eeuwen, altijd netjes tenminste 2 smaken of versies aan. Daardoor kunnen we lekker een eigen identiteit binnen de matrix ontwikkelen, iets van vrijheid en onafhankelijkheid ervaren en voor een voorgekookt alternatief kiezen. Wij blij, en de ervaring leert dat dit beter werkt dan harde fysieke onderdrukking, zoals dat in de begintijd van de matrix nog gebruikelijk was.

De matrix noemen we ook wel eens beschaving of culturele ontwikkeling en het vervuld ons met enige trots. De matrix speelt subtiel in op alle zwakheden die ze zelf doelbewust in ons heeft gezaaid. Het zijn vooral de religies die het zaaiwerk doen.

Hierdoor zijn we in staat, geheel zelfstandig, alle mogelijke kritiek op de matrix te pareren. We zijn propagandisten van de matrix geworden. Mede doordat de makers en instandhouders van de matrix alle tegengeluiden effectief weten weg te filteren, door onderdrukking, vervolging, vernietiging, ontkenning en ridiculiseren. Daardoor is de matrix zo langzamerhand alomvattend geworden. We weten niet beter en willen vaak niet beter weten. We zijn gedomesticeerd http://nl.wikipedia.org/wiki/Domesticeren .

Voor gedomesticeerden is het niet mogelijk zich een voorstelling te maken van de mens als een min of meer "standaard-kosmisch-produkt", zoals dat in onze melkweg gebruikelijk is (humanoïds / mensachtigen). De omvang van ons universum dringt niet tot hen door. De matrix heeft hun horizon effectief verkleind door hen stiekem te laten geloven dat de wereld om de aarde en de mens draait. Dat de aardse wetten een universele geldigheid zouden hebben. En dat de aarde uniek zou zijn. Iets dat 'ene God' zou hebben ingesteld. Of dat we eerst het leven op andere planeten wetenschappelijk zouden moeten aantonen, willen we het concept van universeel leven kunnen aanvaarden. Hiermee de oneindige veelzijdigheid van de universele scheppende kracht èn de geschiedenis van de mensheid op aarde ontkennend.

De vraag is: wie en waarom zou je de mens willen controleren? Waarom zou je de mens niet vrijlaten? Waarom zou je de mens tot slaaf willen maken, al dan niet opgesloten in een gouden kooi? Waarom wil je de mens duurzaam vervreemden van zichzelf en haar kosmische of goddelijke aard en neerzetten als een door lust en begeerte gedreven zoogdier?

450 keer bekeken