Door Navojoa, 29 april 2012, 15:00

Maak favoriet 

foto Navojoa

Je gaat het pas zien als je het door hebt.

Johan Cruijff's uitspraken zijn wereldberoemd in heel Nederland en Catalonië. Kenners zijn het er over eens dat er veel wijsheid in zijn uitspraken schuilt. Dankzij Johan's uitspraken zien we het voetbal als een metafoor van onze samenleving. Voetbal als mini-fractal van dezelfde wetmatigheden die in de maatschappij gelden. Deze invalshoek verleent de voetbaluitspraken van Cruijff ook geldingskracht in de maatschappij.

Wat te denken van uitspraken als: "De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn", of: "Je moet schieten anders ken je niet scoren" en "Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen".

De universele geldigheid van deze uitspraken zijn voor een ieder, met enige verbeeldingskracht, onmiskenbaar. Voor mij is dan een link naar de menselijke psychologie en haar mogelijke evolutie is gauw gelegd. De maatschappij is immers niets anders dan een hogere schaal van de fractal die voor de menselijke ontwikkeling geldt.

Neem bijvoorbeeld de uitspraak: "Je gaat het pas zien als je het door hebt". Kernachtiger had deze psychologische wetmatigheid van de mens niet geformuleerd kunnen worden. Tot het moment waarop "je het gaat zien" heeft het geen enkele zin te praten over dat wat er te zien valt. Zendingswerk en alle overtuigingskunst is volstrekt zinloos. Het heeft alleen zin te praten over grote lijnen, in de hoop dat het geschetste silhouet de ander tot inzicht kan brengen.

Onze overtuigingen zijn zo diep ingebakken dat we ze- niet zonder meer- los van onze persoonlijkheid kunnen zien. Onze zekerheden en zeker ook angsten, vormen een schild tegen afwijkende opvattingen en nieuwe inzichten. We hebben een "werkend" evenwicht en willen dat graag, kostte wat het kost, bewaren.

Pas als dat evenwicht, om wat voor reden dan ook, verstoord wordt ontstaat een moment van overweging en daarmee soms de bereidheid nieuwe inzichten serieus in ogenschouw te nemen. Zoals Johan gezegd zou hebben: "Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt".

Het zijn meestal de min of meer ingrijpende wijzigingen in onze levensomstandigheden die onze overtuigingen en zekerheden aan het wankelen brengen, waardoor we open gaan staan voor nieuwe inzichten. De angst voor het onbekende kan ons wild om ons heen doen slaan naar alles wat beweegt, maar kan ons ook naar nieuwe inzichten en nieuwe perspectieven stuwen.

"Je gaat het pas zien als je het door hebt", wanneer in je perceptie ruimte wordt gecreëerd, meestal in een proces van "loslaten" en heroriëntatie. Alles heeft nu eenmaal zijn tijd: "Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat".

Helaas komt het goede moment vaak genoeg "Met het mes op de schede".

Navojoa

238 keer bekeken