Door Navojoa, 23 november 2014, 14:45

Maak favoriet 

foto Navojoa

Bewustzijn in beweging

Tja.

Daar ben je dan.

Je hebt of bent een lichaam. Dat lichaam beschikt over bewustzijn. Bewustzijn kan ontwikkeld worden. Dan ontstaat intelligentie. Intelligentie kan gemeten worden en kent verschillende gradaties.

Intelligentie was tot voor kort strikt voorbehouden aan de mens. Dieren hadden er een rudimentaire vorm van die instinct werd genoemd. Instinct was gericht op overleven als individu (survival of the fittest) en als soort (voortplanting). Van planten wordt volgens mij nog steeds gedacht dat ze geen bewustzijn hebben.

Tegenover bovengenoemde proefondervindelijke wetenschappelijke bevindingen, staat een groeiende maatschappelijke stroming die meent dat het onderzoeken van bewustzijn veel ruimer opgevat kan en moet worden. Bewustzijn omderzoeken en benoemen op de proefondervindelijk wetenschappelijke manier wordt ontoereikend geacht. Het onderzoeksveld is toe aan verregaande verruiming.

Binnen de kwantum wetenschappen doet men tegenwoordig pogingen het fenomeen van bewustzijn beter in de lurven te kunnen vatten. Bewustzijn blijkt opeens veel mysterieuzer dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Bewustzijn schijnt een drijvende kracht te zijn achter de manier waarop elementaire delen (en golven) zich kunnen gedragen. Via bewustzijn kunnen we het ontstaan, bestaan en gedrag van elementaire delen beïnvloeden.

Elementaire delen zijn de bouwstenen van het materiële universum. Dat doet vermoeden dat we met bewustzijn onze materiële werkelijkheid zouden kunnen beïnvloeden. Nee, we zouden die zelfs elk ogenblik kunnen (her)scheppen.

Wauw! Nogal krasse bevindingen.

Deze betrekkelijk nieuwe vondsten geven duidelijk aan dat we in de manier waarop we over bewustzijn denken, rekening moet houden met voortschrijdend inzicht. We beseffen dat we best weinig weten over bewustzijn. En dat we eigenlijk niet zo goed met bewustzijn overweg kunnen.

De heren kwantum wetenschappers kunnen wel roepen dat we onze werkelijkheid kunnen scheppen, maar wanneer ik met mijn wil en gedachten een appeltaart op de tafel projecteer en ik doe mijn ogen open, dan staat ie er gewoonweg niet. Ik kan de bevindingen uit de kwantum wetenschap niet toepassen in mijn dagelijkse werkelijkheid.

Bij 'The secret' hebben ze het idee dat ze het geheim om dat wel te kunnen, hebben gevonden. Maar als ik naar hun volgers in mijn omgeving kijk, dan modderen die ook maar wat aan. We zijn zoekende. Zoveel is duidelijk.

Ik vraag me af of we- als mensheid en als individu- niet eerst zouden moeten proberen bewustzijn te zien als het potentiele ervaringsgebied van jezelf in relatie tot de werkelijkheid. Dat bewustzijn en werkelijkheid elkaar kunnen beïnvloeden. En dat onze huidige beleving een weergave is van ons huidig begrip van die relatie.

Dat de relatie tussen onszelf en de werkelijkheid kan veranderen als gevolg van voortschrijdend inzicht. En dat er waarschijnlijk geen grenzen zijn aan de mogelijkheden, omdat bewustzijn kennelijk de stuwende of scheppende kracht is achter de materiële werkelijkheid.

En dat we ons kunnen blootstellen aan een proces van bewustzijnsevolutie, waarin steeds meer aspecten en lagen van bewustzijn aan ons "worden onthuld". Waardoor onze relatie met de werkelijkheid (in natuurkundige zin) kan veranderen.

Dat zou een leuk beginnetje zijn.

En dat we zouden beseffen dat we het bewustzijn in deze 'vlees en bloed fase' bij lange na nog niet doorgrond hebben. Dat het volledige potentieel van de 'vlees en bloed mens' nog een schemerig gebied is. En dat we geen idee hebben wat de uiteindelijke potentie van deze mens is en wat dat voor het menselijk bewustzijn en onze werkelijkheid kan betekenen.

Er is werk aan de winkel voor hen die dit kunnen inzien. Het is van groot belang dat dit stuk potentie wordt ontsloten en toegankelijk gemaakt. Hoe eerder hoe beter.

Niet alleen ten voordele van onszelf, maar zeker ook ten voordele van de mensheid, de gehele natuur en onze planeet.

945 keer bekeken


Ben jij spiritueel ondernemer?