Rondreis Festival Imilchil - Hoge Atlas (Marokko)


Maak favoriet 

  • Beschrijving
  • Foto's
  • De reisorganisatie
Marrakech, Marokko
Van 18 september t/m 25 september (8 dagen)
Prijs (vanaf) € 850,00


Zin om na de drukste zomervakantie-periode nog een week helemaal weg te zijn? Ga dan mee!
Ik organiseer in september een rondreis door het Hoge Atlasgebergte met als middelpunt het 3-daags 'festival du marriage' in Imilchil.

Imilchil ligt op 2250 m hoogte centraal in het Hoge Atlas-gebergte, het gebied van de stam de `Ait Haddidou´ en de geboorte- en woonplaats van Mohamed (onze gids). De eerste aflevering van de EO-documentaire 'van Atlas naar Arabie' is hier gefilmd (terug te zien bij uitzending gemist).

Jaarlijks vindt hier in september, na de oogst, een groot feest plaats ter ere van de heilige Sidi Achmed Oulmghani. De leden van de nomadenstam Ait Haddidou komen bij elkaar bij het grafmonument van deze heilige in de buurt van Imilchil.
Er is een grote souk, waar nomaden van heinde en verre naar toekomen, soms te voet maar vaker in zware vrachtauto's volgeladen met dieren of andere handelswaren, om deze te verkopen of om in te kopen voordat de winter begint. Ezels, paarden, geiten, schapen, koeien en kamelen worden verkocht en gekocht... naast etenswaar, potten, pannen, kleding, sieraden...

Tijdens deze markt kunnen jonge mensen van de (ooit rivaliserende) sub-stammen binnen de Ait Haddidou elkaar ten huwelijk vragen. Daarna wordt er collectief getrouwd. Een oude traditie, gebaseerd op een romantische 'romeo en julia-legende', die nog altijd in ere wordt gehouden.

De meisjes en jonge vrouwen, maar ook gescheiden vrouwen en weduwen, uit omringende dorpen komen in prachtige traditionele kleding en volgens traditie zwaar geschminkt naar Imilchil om een huwelijkspartner te vinden. Het schminken is niet zomaar of om er mooi uit te zien, het is ook om boze geesten te verjagen. Aan de manier waarop vrouwen hun haar hebben opgestoken, is zichtbaar (ondanks hun hoofddoek) wie maagd is en wie niet. Zodra zij een aanzoek accepteert zegt ze 'je hebt mijn lever gevangen' en is de deal gesloten, waarna getrouwd wordt.

Naast deze huwelijks markt en trouwritueel zijn er tal van culturele, rituele en traditionele activiteiten. Zo treden in Imilchil veel landelijk bekende muzikanten als Ahouzar en Oumgil, die prachtige traditionele muziek maken op. Naast muziek zijn er folkloristische dansgroepen uit Imilchil en andere gebieden (dus andere stammen en andere kleding) te bewonderen, o.a. uit Kelaat MGouna (Rozenvallei) en Tounfit.Korte beschrijving reis:
Vanuit Marrakech reizen we per minibus of 4-wheel-drive via Beni Mellal en el Ksiba naar Imilchil op 2250 m hoogte, een rit door een prachtig gebied op de noordwestelijke helling van het Atlasgebergte. We blijven hier drie dagen in Imilchil, tijdens het festival. Aan de hand van het festival-programma maken we ons eigen programma. Wandelen op de hoogvlakte tussen of naar één van de twee prachtige meren behoort ook tot de mogelijkheden.
Vervolgens dalen we na 4 nachten via de zuid-oost helling af naar de indrukwekkende Toudra-kloof. Via Tinighir en Kelaat MGouna reizen we naar Ait ben Haddou (werelderfgoed Unesco). In Aït ben Haddou overnachten we en zijn de prachtige kasbah en ksar te bezichtigen. De volgende dag reizen we tot slot via een andere weg over de Hoge Atlas terug naar Marrakech.

Algemeen:
- vanuit Marrakech met overnachtingen in (eenvoudig) middenklasse hotels en riads.
- transfers per minibus/landrover met chauffeur
- hotel/riad-overnachtingen inclusief ontbijt en diners
- Engelstalige professionele lokale gids en Nederlandse reisbegeleiding

Rondreis Festival Imilchil - Hoge Atlas (Marokko)

Rondreis Festival Imilchil - Hoge Atlas (Marokko)

Rondreis Festival Imilchil - Hoge Atlas (Marokko)

De reisorganisatie: Bea Mulder, avontuurlijk en inspirerende reizen naar Marokko

Ik woon en werk in Groningen. Sinds 2008 organiseer ik, naast mijn werk als therapeut en agogisch hulpverlener, reizen naar Marokko. Ik werk nauw samen met een gediplomeerde professionele Marokkaanse gids en organiseer de reizen op persoonlijke titel. Ik houd van Marokko en van organiseren en wil je graag laten kennismaken met dit land, warm en zo anders dan het onze.

Ik ben zelf diep geraakt door de schoonheid van Marokko en de zeer vriendelijke, gastvrije mensen. De Marokkaanse geuren, kleuren en vormen. De puurheid en ongereptheid van de natuur. En het licht.

Het licht in Marokko is anders. Evenals de manier van leven. De mensen leven veelal zonder programma. Beiden hebben een prettige invloed. Dat merk je meteen bij je aankomst in Marrakech.

Vooral het zijn in de woestijn en de bergen helpt je om te ontspannen en de allerdaagse beslommeringen los te laten. Zeer weldadig voor lichaam en geest.

  • Met deze stap geef je aan dat je interesse hebt in deze vakantie.
  • Je bent nog nergens toe verplicht, ook financieel niet!
  • De reisorganisatie neemt contact met je op om jouw wensen en een eventuele boeking te bespreken.
Terug naar boven
 
Gelijkgestemde netsamen partners
Banner van A Healthy LifeBanner van ParaviewBanner van Spiegelbeeld tijdschrift