Home » Magazine » Archief » Columns
Door Elise Bergshoeff, magazine februari 2012

Overgave

Het begin van een nieuw jaar, een eerste column.
Een fris gevoel, als appeltjes-prik-limonade. Ik heb er zin in!

Het leuke aan een begin is dat het altijd te beginnen is. Wanneer jíj bepaalt dat je wílt beginnen.
Nu met het nieuwe jaar zullen er veel mensen zijn die zich vol goede moed durven te wagen aan een nieuw begin. Een nieuw jaar, een nieuw voornemen. Een nieuwe start. En bij een nieuwe start laten we automatisch het oude achter ons. Een verledenjas wordt uitgedaan. De ongeluksmantel uitgetrokken. De nieuwe, misschien wel stoute, schoenen worden aangetrokken. Daar gaan we! Op naar het nieuwe geluk in onszelf.

Ik ga voornamelijk iets speciaals meenemen naar 2012.
Overgave. 
Aan mezelf, het leven, liefde.
Ik heb haar gevonden in 2011 en ze heeft zich al zo opgerold in mijn hart als een hond in haar mandje, dat ze er waarschijnlijk wel blijft zitten. Ik denk dat dit het mooiste cadeautje is wat ik het afgelopen jaar gekregen heb.
Overgave betekent voor mij kalmte, vrijheid, vertrouwen en liefde. Ze zorgt ervoor dat ik situaties accepteer, dat ik mijn wegen open houd. Dat ik het vertrouwen heb in alles wat ik doe en wat er om me heen gebeurt, door de hoogste gelukshallélujahs! en de pijnlijkste hartekrakers.
Daaronder ligt ze, de overgave... , wetend dat alles een reden heeft, dat ik altijd de vrijheid heb om te bepalen hoe ik met mezelf en het leven omga. Het leuke is dat overgave nog meer bondgenootjes meeneemt; een scherpe intuitie, wonderen die voor mijn voeten neer vallen, 'toevalligheden', perfecte timing. Ik ben door haar mijn eigen beste vriendin geworden.

Maar ze kan verdwijnen! Op het moment van verzet, duikt ze om een hoekje in mijn blinde vlek. Haar ruimte wordt steeds kleiner naarmate het verzet groeit, totdat ze ingesloten is en langzaam inkrimpt en lijkt te verdwijnen. 
'Bestond ze uberhaupt wel?' lijkt dan een meer logische vraag.
Het verzetten tegen onmacht, woede, verdriet, frustratie máakt juist dat het zo machteloos en frustrerend voelt. Vooral als dat goede voornemen niet zo goed uitpakt als je zou willen. Er is geen overgave meer.

Sinds ik haar heb leren kennen en ze zich steeds meer is gaan nestelen, verdwijnt ze niet meer zo vaak. Ik neem haar mee in de dagelijkse pietluttige dingetjes tot de grootste patronen en thema's in mijn leven.
Sta ik 's morgens op een tram te wachten die te laat is, mis ik mijn aansluiting en kom ik daardoor te laat op het werk? Oke, so be it. Als ik 'm dan keihard ga stressen in de tram, gaat íe daar heus niet harder van rijden. Ik zet liever mijn mp3-speler op een vrolijk nummer en kijk hoe de zon opkomt vanuit een vies tramraam.

Verbreekt een dierbare ons contact? Ik huil hele uien uit mijn traanbuizen, geef me eraan over en ontlaad al mijn emotie. En realiseer me dan dat het moment is aangebroken dat onze paden door andere landschappen lopen en wie weet elkaar ooit weer kruisen -of niet-.
Maar mijn overgave ligt warm in haar mandje en vertrouwt erop dat alles precies goed verloopt, als een filmscenario dat zichzelf nog schrijft.

Ik proost met een heerlijke appeltjes-prik-limonade op een 2012 waarin mensen het vertrouwen hebben vol overgave zichzelf te zijn, die af en toe 'fuck it!' durven zeggen en het avontuur van hun leven vol overgave aan gaan!

Wat je van mij kunt verwachten in het magazine de komende tijd kun je lezen in mijn biografie.

∞∞∞

1 keer bekeken

Terug naar boven
 
Gelijkgestemde netsamen partners
Banner van Stilts Training CoachingBanner van OMB AcademieBanner van Spirituele Vakantie Reizen