Home » Vriendschap » Forum » Cultureel uit
Navojoa, 20 september 2013

Maak favoriet 

foto Navojoa

Gesprek gesloten door Navojoa

Verloedering

De maatschappij en de omgangsvormen veranderen in razend tempo. Gedrag en opvattingen over wat wèl en niet kan staan onder druk. Het onderwijs, de media (informatie en entertainment), en de sociale omgeving laten zien dat gepast gedrag een kwestie van keuze is.

Je kunt je onder anderen laten inspireren door de sterren van de muziek- en filmindustrie, door de normen die je van huis uit mee krijgt en een andere mogelijkheid is dat je inspiratie opdoet via de vele realityshows, waarin wordt verondersteld dat die het echte, rauwe, ongepolijste leven weergeven.

Films en TV-programma's verheerlijken niet zelden gedrag waar velen vraagtekens bij zetten. Ook laat men luid en duidelijk zien dat asociaal gedrag best lonend kan zijn. Oeps, daar ging weer een oordeel. . .

In dit topic wil ik op zoek gaan naar een spirituele kijk op het fenomeen verloedering. Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig het begrip verloedering vanuit een spirituele invalshoek te herdefiniëren. Daar beginnen de problemen al.

Ik had graag een voorzetje gegeven, maar dat blijkt niet eenvoudig. Je negatief uitlaten over van alles en nog wat is mij te gemakkelijk. Daarbij stel ik de vragen: waar komt dat negatieve oordeel vandaan? Welke normen hanteer ik om tot een negatieve conclusie over bepaald gedrag te komen? En welke normen zouden eventueel een positief effect hebben op de maatschappelijke verloedering.

Deze vraag kan zowel persoonlijk als individu worden beantwoord, als vanuit een sociaal perspectief, waarin het individu wordt geplaatst in een bepaalde sociale omgeving of milieu. Daarbij geldt natuurlijk dat het sociale individu zich niet een slachtofferrol hoeft aan te meten, maar dat wordt beseft dat de gedeelde werkelijkheid ook mede wordt bepaald door de eigen opvattingen en het daaruit voortvloeiend gedrag.

Spiritualiteit is in mijn beleving niet meer of minder dan een "alternatief" setje waarden, normen en overtuigingen. Even geldig en evenveel waard als alle andere setjes, in de wereld van de vrije wil. Als sociologen, antropologen, de industrie (consumptie goederen), de reclame en de wetenschap in staat blijken een betrekkelijk consistent mensbeeld uit te dragen, waarom zou dat spiritueel ingestelde mensen niet lukken?

Is het onderwerp niet hoogstaand genoeg, zowel in moreel en ethisch opzicht, als in termen van de frequentie waarop dit fenomeen zich afspeelt. Heeft het vooral te maken met anderen en niet zozeer met 'mezelf'? Het is dan mijn pakkie-niet-an. Wellicht zijn er meerdere redenen denkbaar waarom een heldere spirituele kijk op deze kwestie niet van de grond komt.

De- in onze omgeving- populaire en de breed gedragen religies en godsdiensten weten hier overigens wel raad mee. Alleen ervaar ik hun bevindingen op dit punt als sektarisch. Daarmee bedoel ik dat andersdenkenden worden uitgesloten.

Kan je hier iets mee?

Om het onderwerp alle ruimte te bieden geef ik geen voorbeelden. Iedereen denkt hier het hare / zijne van en dat is oké. Wat de een als verloedering ervaart kan voor de ander juist een vergroting van de persoonlijke vrijheden betekenen.

Dat maakt het definiëren ook zo lastig.

803 keer bekeken

Terug naar boven
 
Gelijkgestemde netsamen partners
Banner van ParaviewBanner van Spiegelbeeld tijdschrift