Home » Vriendschap » Forum » Cultureel uit
  Keltoi, 3 april 2015

Maak favoriet 

foto Keltoi

Gesprek gesloten door Keltoi

De zin en onzin van discriminatie, vooroordelen, stereotype generalisaties en dergelijke overgevoeligheden.

Waarschijnlijk het meest gevoelige onderwerp in onze samenleving van vandaag de dag.

Ik ben benieuwd of hier op Netsamen, vanuit de achtergrond van een meer spiritueel perspectief, hierover een zinnige uitwisseling met elkaar kan ontstaan?
Gewoon in alle eerlijkheid, zonder te lange tenen of elkaar au-me-teen in de haren te vliegen?

Er zijn verschillen. . . veralgemeniseringen kunnen nuttig zijn zolang we ze niet als standaard op iedereen van toepassing maken. . . .

Discriminatie: in letterlijke zin betekent het: onderscheid maken. Met onderscheid maken lijkt mij niets mis. Integendeel. Veralgemeniseringen zijn ook noodzakelijk om de dingen te kunnen benoemen.
Anders is het als je mensen gaat bejegenen en behandelen op grond van hun etnische afkomst, geslacht, religieuze of spirituele overtuiging / achtergrond, sexuele geaardheid.

But it's a really fine line. Iedereen is anders, blanke mensen zijn anders dan zwarte mensen of aziatische mensen, en moslims zijn anders dan westerlingen of boeddhisten, mannen zijn anders dan vrouwen, en homo's ook weer anders dan hetero's. Toch valt er geen peil op te trekken en zijn we uiteindelijk allemaal anders.

Vanuit mijzelf: vroeger leerde ik, dat mensen van Afrikaanse oorsprong Negers heten. Als je zulke mensen "Zwart" zou noemen, dan kon je een draai om je oren krijgen, dat was racistisch. Nu is het blijkbaar precies andersom. Als ik Neger zeg is dat racistisch, als ik Zwarte zeg niet. Maar voor mij voelt het precies andersom.
Hoezo zwart? Sommige "Zwarten" zijn lichter dan sommige blanken. Die mensen zijn toch niet Zwart??? Gewoon bruin of donkerbruin. . . ik kan het gewoon niet over mijn hart verkrijgen om Zwart te zeggen. En onderling vinden ze het weer doodnormaal om elkaar Nigger te noemen.

Ik vind het maar moeilijk en ingewikkeld hoor.
Allochtoon betekent voor zover ik geleerd heb, alleen maar: van elders afkomstig. Maar nu is dat ook een scheldwoord geworden. Als je alle benoemingen als woorden verbiedt, hoe kun je dan nog de zaken ofwel in dit geval de mensen, benoemen zoals ze zijn?

Als blanke mag je vooral niets generaliserends zeggen over mensen met een andere huidskleur, een niet-europese oorsprong of niet-christelijke of atheistische overtuiging. Zodra ik dat doe krijg ik al weer vooroordelen naar me toe. Word ik in de hoek van Wilders gezet, waar ik me absoluut niet thuisvoel.

Vooroordelen, stigmatiseringen, niemand kan er aan ontkomen. Wie eerlijk is, die erkent dat. Het is een mechanisme in de ratio, op zich niets mis mee, als het niet te ver gaat. En zeker, zeer zeker, wil ik stellen, dat dit mechanisme niet iets is dat kenmerkend is voor blanke mensen van Europese oorsprong!!! Maar waar iedereen ongeacht achtergrond en oorsprong en levensovertuiging mee te maken heeft.

Ik kan er nog veel meer over zeggen maar voor nu laat ik het hier maar even bij. Ik ben benieuwd of hier door mensen met een spirituele achtergrond iets zinnigs over gezegd dan wel uitgewisseld kan worden.

met een open mind and heart. . . .
we zijn allemaal anders, maar iedereen is gelijkwaardig, dat vooropgesteld. . . .

7222 keer bekeken

Terug naar boven
 
Gelijkgestemde netsamen partners
Banner van ParaviewBanner van Spiegelbeeld tijdschrift