John31, 5 juli 2018

Maak favoriet 

foto John31

Dat zijt gij. . .

In deze tijd van lange tenen, grote ego's en filosofasters die stellen dat oordelen fundamenteel “slecht” is. Lijkt het me niet onbelangrijk om deze menselijke al te menselijke neiging in het JUISTE perspectief te zetten.

Ten eerste een oordeel herken je vrij eenvoudig. . . ieder woord waarvoor een overtreffende trap bestaat is subjectief en daarom een oordeel. Mooi, mooier, mooist. Stom, stommer stomst etc.

Ten tweede het oordeel is alomtegenwoordig, een mens verstopt per zin al snel 2 tot 3 oordelen. In het bovenstaande zijn de woorden, lange, grote, fundamenteel, slecht, onbelangrijk, menselijke, juiste, vrij, eenvoudig, subjectief, alomtegenwoordig en snel allemaal oordeelsvormen. In het woord filosofaster is per definitie een afwijzend oordeel besloten.

Maar wat zegt een oordeel over de “objectieve” werkelijkheid? Helemaal niets! Het oordeel of het gebruik van oordeelvormen zegt iets over de subjectieve beleving van het subject. En dus UITSLUITEND iets over degene die oordeelt. Ik vind dat iemand lange tenen heeft, een groot ego is of een filosofaster. Er zijn zat charlatans die door een ander voor een heilige of groot wijze worden gehouden.

Wanneer ik stel dat een maaltijd lekker is, vertel ik iets over de prettige smaaksensatie die het eten bij mij bewerkstelligt. Iemand anders kan het zelfde eten en het juist als een zeer onprettige smaaksensatie beleven. Het oordeel verraad dus louter iets over mijn beleving van ( / relatie met) de dingen en helemaal niets over het ding zelf. Als lekker zijn een intrinsieke eigenschap zou zijn van bijvoorbeeld asperges dan zou iedereen zonder uitzondering van asperges moeten houden. Nu weet ik “zeer” zeker dat er tenminste iemand is die niet van asperges houdt. De uitspraak “asperges zijn lekker” is daarom onjuist. Er moet staan “ik vind asperges lekker”.

In het dagelijks spreekverkeer spreken we zelden zo bescheiden en zijn we veel stelliger. Dat “is” een slechte politicus, vandaag “is” het mooi weer, dat “is” een lekkere wijn etc. Op zich is dit helemaal niet erg, het is een prima manier om jezelf en de ander beter te leren kennen, als je maar tijdens het bezigen van deze eindeloze oordelen blijf beseffen dat je spreekt over JOUW subjectieve ervaring. Die verder niets met de objectieve waarheid van doen heeft!

1459 keer bekeken