Door Navojoa, 1 februari 2016, 16:10

Maak favoriet 

foto Navojoa

Mens, cultuur en universum

Ons mensbeeld wordt bepaald door de samenleving. Via geconditioneerde opvoeding, scholing, geschiedenis, cultuur, de media, religie wordt materiaal aangedragen voor het opbouwen van een mens- en wereldbeeld. Samen vormt dat, in combinatie met gebeurtenissen in ons leven, de persoonlijke levenservaring van een individu.

Het huidige mens- en wereldbeeld is aan verandering onderhevig. Als gevolg van voortschrijdend inzicht en wetenschappelijke en sociale bevindingen veranderd onze perceptie op de werkelijkheid in meer of mindere mate. Daarbij valt op dat de persoonlijke levenservaring vaak gedeeld wordt met de directe omgeving waarin het individu zich bevindt: gezin, vriendengroep, collega’s, stadsgenoten landgenoten en ga zo maar door.

Verschillen in mens- en wereldbeeld verschillen regionaal en lijken sterk beïnvloed door cultuur. Cultuur wordt in deze tekst beschouwd als een set van overlevingsvaardigheden voor een bepaalde groep in een bepaalde omgeving of een bepaald milieu. Een zekere kosmologie (ontstaan van het heelal, haar wetmatigheden en uiteindelijk de mens en diens relatie met het universum) maakt vaak deel uit van cultuur. In een cultuur kan het universum als persoon (God / Allah) worden beschouwd, als kracht (Brahama, Vishnu, Shiva), als abstract begrip (het Al / Niets) of als energie of bewustzijn.

Daarbij gaat het steeds over hetzelfde universum en dezelfde krachten die in het universum werkzaam zijn (magnetisme, polariteit, fractionele opbouw en gelaagdheid (dimensies of dichtheden). (levensvormen). De universele wetten gelden onverkort voor alle entiteiten. Ook voor de mens.

Strikt genomen is de mens omringd door het universum. Sterker nog: de mens is doordrongen van het universum. De lege ruimte tussen de atomen en moleculen van het menselijk lichaam worden gevuld door ‘de ether’. Dezelfde materie die zich in de lege ruimte tussen de sterren en planeten bevindt. Het universum is vanuit die optiek voor iedereen gelijk. De werkelijkheid van individuen of (culturele) groepen daarentegen kan enorm verschillen, afhankelijk van de overtuigingen. Perceptie wordt gestuurd door overtuigingen. Cultuur speelt daar een belangrijke rol in.

Cultuur kan beschouwd worden als een soort venster of een portal, waarin de manier waarop leden van die cultuur de werkelijkheid waarnemen, is vastgelegd. In de loop van de ontwikkeling van de mens (een soort degeneratieproces) zijn culturen steeds meer kennis en inzichten op de spirituele werkelijkheid (het universum) kwijtgeraakt. Als gevolg van oorlogen en bewuste vernietiging van cultureel erfgoed over de gehele planeet, bevindt de mensheid zich thans in een situatie waarin het de kennis van het universum (Spirit, de bron, het allerhoogste, enz. ) opnieuw moet worden ontdekt.

Cultuur kan daarbij behulpzaam zijn, zolang wordt onderkent dat de aspecten van Spirit die in culturen bewaard zijn gebleven, slechts een fractie van het geheel uitmaken. Door uit de kennis en inzichten van meerdere culturen te putten kan men inzicht verwerven in meerdere aspecten. Dat biedt een betere basis voor eigen speurwerk en eigen bewustzijnsexperimenten.

Alle culturen streven ernaar de mens (weer) in contact te brengen met de intelligente kern van het universum (Spirit).

Als vuistregel geldt dat hoe ouder de cultuur, hoe meer aspecten van Spirit er bekend zijn en hoe meer mogelijkheid men biedt om Spirit te ervaren (passief) of in contact te treden met Spirit (actief). Moderne culturen, zoals bijvoorbeeld de christelijke en de islamitische- die nog maar net zijn komen kijken- ontberen die breedte en diepgang en hebben, ongeacht de intentie waarmee ze zijn “opgesteld”, de neiging de oprechte zoeker op een dwaalspoor te brengen.

Daarom kan de oprechte zoeker beter de culturele bagage links laten liggen en zich rechtstreek oriënteren op Spirit. De beperkingen en vervormingen van de culturele interface komen daardoor aan het licht. En dan niet alleen van de eigen cultuur.

1999 keer bekeken


Ben jij spiritueel ondernemer?