Door   Machosofty, 8 april 2021, 20:48

Maak favoriet 

foto Machosofty

Tantra

Een verhelderende uitspraak van Jacqueline Ananya Snelder over tantra in het interview voor mijn boek 'De moed tot liefde': 'Het westen heeft in de jaren 60-70 de tantra geïncorporeerd zonder de bron van kennis mee te nemen. Zo is de neo-tantra ontstaan. Het is een vorm van cultural appropiation, mensen eigenen zich iets toe uit een andere traditie en gaan dan verder met sterk verdunde kennis. Dat is met het beeld : tantrische seksualiteit heel duidelijk gebeurd. Mensen stellen zich voor dat het om mannelijke en vrouwelijke energie gaat in een gender-vorm. En denken dan dat we deze 2 polen, mannelijk en vrouwelijk, bij elkaar gaan brengen door samen oefeningen te doen.
Maar dan zit je er qua tantra betreft, helemaal naast.
Er bestaat niet zoiets als: tantrische seksualiteit. Shiva en Shakti betekent : helder bewustzijn en energie van de manifestatie.
Deze twee polen overstijgen elk polariteit denken rondom gender. Het gaat niet om mannetjes of vrouwtjes en daardoor ook niet om jou individuele seksuele expressie en hoe je die graag wil verbinden met een ander. Het gaat er ook niet om, dat we binnen een vorm van “tantrische seksualiteit” ( die dus niet bestaat), een bepaalde bliss gaan ervaren. We blijven dan hangen in deze ervaring.
Het zou echt makkelijker zijn als we deze vorm van seksualiteit geen tantra meer noemen.
Dat zou de tantra de ruimte geven om op vele diepere lagen begrepen te laten worden. '
'De bliss die je kan ervaren doordat je helder bewustzijn in de manifestatie ervaart is vele malen groter en dieper dan alleen de (onmiskenbaar fijne) gevoelens van seksualiteit. tantra gaat juist om die diepe realisatie van het zelf. '
En: 'Als we de tantra begrijpen kunnen we juist voorbij alle polarisering gaan. We kunnen elkaar gaan zien als mensen ieder in zijn meest unieke vorm. In die zin is Tantra zeer actueel en belangrijk als filosofie. '

302 keer bekeken


Ben jij spiritueel ondernemer?