Enigma 26 maart 2012, 14:29

Maak favoriet 

foto Enigma

Slachtofferschap

Het is een mooie zonnige dag om eens na te denken bij een steeds vaker en ernstiger voorkomend maatschappelijk probleem, het slachtofferschap ofwel de slachtofferrol. Waren wij vroeger een land van vooral niet zeuren en doorgaan, tegenwoordig koesteren we de rol van slachtoffer en wentelen velen zich in hun (vermeende) slachtofferschap.

Iemand die vast zit in de rol van slachtoffer, die zich het slachtofferschap heeft eigen gemaakt omdat het aandacht, medeleven en hulp opwekt bij anderen neem geen verantwoordelijkheid voor de eigen keuzen en beslissingen maar beschouwd zichzelf in de eerste plaats als onmachtige en daardoor slachtoffer van omstandigheden, andere mensen, situaties en zaken waar sowieso niemand grip op heeft zoals bij wijze van spreken het weer.

Natuurlijk zijn er mensen die een ernstig trauma hebben meegemaakt en daardoor slachtoffer zijn geworden maar als het goed is, is dit een tijdelijke toestand van zijn. Zeker van “Spirituelen”, mensen die werken aan hun geestelijke groei en ontwikkeling mag je verwachten dat zij bereid zijn te erkennen dat eens een slachtoffer geweest, je dit niet je hele leven hoeft te blijven omdat je leert los te laten en vooral ook te vergeven.

Opvallend vind ik het dat juist in New Age kringen, juist onder hen die zo bezig zijn met hun spirituele ontwikkeling zovele zijn die maar niet los komen van hun slachtofferschap, sommigen zijn al van kinds af aan slachtoffer en kiezen er voor om hun gehele volwassen leven dit te blijven. Het zijn de vampiers in je energetisch veld, de klagers en huilers die het altijd moeilijk hebben, die altijd weer pech hebben, altijd weer belazerd worden door een weer niet goed uitpakkende liefde of relatie. Het zijn mensen die weigeren emotioneel en geestelijk volwassen te worden en in hun eigen kracht te gaan staan omdat het slachtoffer zijn hen zoveel oplevert maar ze zien niet en ze voelen niet dat hun ziel huilt om alle gemiste kansen die elke tegenslag bood, de kans om te leren, de kans om je te ontplooien. De kans om dankbaar te zijn voor de geleerde les hoe pijnlijk die ook was.

Meer hier, bron:
http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Ze-moeten-mij-ook-altijd-hebben.htm

Citaat:
“De slachtofferrol is comfortabel: je kunt er je identiteit aan ontlenen, je krijgt aandacht en als je het een beetje handig aanpakt, kun je mensen voor je laten rennen. Bovendien hoef je je niet in te spannen voor het oplossen van problemen. ‘Als slachtoffer kun je dingen eisen en claimen, ’ legt Jolande Withuis uit. ‘Het ontslaat je van verplichtingen en je kunt er ook nog eens rechten aan ontlenen. Dat kan een heel aantrekkelijke rol zijn. ’

Hoeveel mensen kiezen eigenlijk voor de rol van underdog? De Engelse psycholoog Richard Wiseman becijfert dat 14 procent van de bevolking het idee heeft dat het ze altijd tegenzit. Ten dele omdat ze die boodschap van huis uit hebben meegekregen, maar hun pessimisme is voor een deel ook aangeboren: het blijkt dat in de persoonlijkheid van deze mensen een aantal eigenschappen oververtegenwoordigd zijn. Ze staan minder open voor nieuwe ervaringen, zijn emotioneel instabieler en ook nog eens minder extravert. ”

Liefs, Vrede en alle goeds,
Enigma.

352 keer bekeken