Door Navojoa, 13 november 2012, 16:04

Maak favoriet 

foto Navojoa

Behoud, vernieuwing en frictie

Mensen hebben het vermogen zichzelf telkens weer opnieuw uit te vinden en steeds dieper door te dringen in de mysteries van het leven en het bewustzijn. Helaas wordt de prikkel hiertoe tegenwoordig reeds in de vroege jeugd ingedamd door de eisen die de materiële wereld of de maatschappelijke orde stelt. Ofwel: in de kiem gesmoord.

"Levenmysteries" worden vervangen door een platte en sterk versimpelde weergave van mens en werkelijkheid. Dit is fnuikend voor de onderzoeksdrang en al snel richt men zich op het opbouwen van een succesvol maatschappelijk leven. Het doel is spullen te verzamelen. Liefst veel, groot en duur. Dat vereist inzet en toewijding. 'That's life!'

Het leven verwordt tot een tredmolen van werken, huisje-boompje-beestje, verzamelen en ontspannen, met de vakantie als ultiem ontspanmoment. Er blijft weinig tijd en energie over voor vernieuwing van jezelf en je wereldbeeld. Soms komt zelfs simpel onderhoud in het geding. Je groei stagneert.

Een groeiend deel van de jeugd en adolescenten heeft moeite met deze versie van de werkelijkheid en het beperkte mensbeeld. Zij voelen dat er op fundamenteel nivo iets niet klopt. De heersende doctrine past hen niet. Voelt aan als een aangeleerd keurslijf of dwangbuis.

Het knagende gevoel dat de wereld- die hen door de volwassenen wordt gepresenteerd- niet het hele verhaal vertelt, steekt de kop op. Men pleegt lijdzaam verzet of rebelleert en gaat wellicht op zoek naar eigen antwoorden of vergetelheid.

Ook volwassenen kunnen op gegeven moment op dit punt in hun leven komen. De veilige zekerheden van de aangeleerde werkelijkheid voldoen niet meer. Dat kan de start zijn van een speurtocht naar zingeving, vernieuwing of extreem genieten ;-). Op zoek naar een werkelijkheid die beter aansluit op het eigen gevoel.

Bestaande grenzen worden ter discussie gesteld en kritisch onderzocht. Men zoekt naar verbeterpunten of alternatieven. De dapperen en roekelozen schuwen een kijkje buiten de grenzen niet. Misschien bevinden zich daar nog onbekende zaken die van fundamentele waarde kunnen zijn?

Dit proces van vernieuwing zien we in de hele menselijke geschiedenis terug: van platte aarde naar ronde planeet en van vuur tot straalvliegtuig. Dit roept doorgaans geen weerstand op. Het is geschiedenis.

Weerstand ontstaat vaak als vernieuwing in het heden wordt nagestreefd. Dan negeert men simpelweg het feit dat geschiedenis een continu proces is. Dat de ogenschijnlijk vaststaande grenzen van vandaag in een ver verleden ook ter discussie hebben gestaan.

De weerstandbieders stellen zich op als grensbewakers en verdedigen de historische grenzen van de hedendaagse werkelijkheid met hand en tand. Daarmee de continuïteit van verandering en vernieuwing feitelijk ontkennend.

Alle middelen worden daartoe uit de kast getrokken. Historisch gezien wordt de inzet van kleingeestige en achterbakse methoden en argumenten niet geschuwd. Net als het gebruik van geweld tegen grensverleggers. Bij gebrek aan inhoudelijke argumenten werden grensverleggers vaak weggezet als 'ketters' en dwazen. Er zijn hele gevangenissen gevuld met- en oorlogen gevoerd om- grensverleggers.

Waarom? Beiden hebben immers een functie.

Het ter discussie stellen van veilige grenzen roept wellicht onzekerheid en angst op bij hen die aanleg hebben tot grensbewaken. Dat wordt vervolgens omgezet in weerstand en vijandigheid jegens grensverleggers. Grensbewakers zien graag dat men zich netjes binnen de aangeharkte perkjes beweegt. Historisch gezien hebben grensverleggers altijd weerstanden moeten overwinnen, mede ten faveure van de hedendaagse grensbewakers.

Grensbewakers zorgen voor continuïteit en instandhouding. Grensverleggers zijn er voor groei en vernieuwing. Dit systeem van 'check and balances' draagt zorg voor een bepaalde geleidelijkheid en schifting. De één past op de winkel terwijl de ander nieuwe klanten, produkten en markten aanboort.

Niets mis mee.

Wie taalt er naar een non-dualistische marketingstechniek?

Navojoa

383 keer bekeken