Door Navojoa, 20 november 2013, 21:30

Maak favoriet 

foto Navojoa

Verhalen

Verhalen zijn er in vele soorten en maten. Er zijn gesproken verhalen, gefilmde verhalen, geschreven verhalen en zelfs verzwegen en zeker ook geheime verhalen. Verder heb je ook de 'verhalen over verhalen' verhalen.

Verhalen kun je ook indelen in fictie, leugenachtige, bedriegelijke en ware, realistische, inspirerende verhalen. Verhalen worden ons aangereikt en ieder van ons maakt eigen verhalen. De een wat stoutmoediger dan een ander, maar verhalen maken we allemaal. We kunnen niet zonder verhalen.

In feite kennen we alleen verhalen. Ik denk zelfs dat het niet mogelijk is ook maar iets te doen of te begrijpen zonder verhalen. Als ons iets overkomt, leidt dat onherroepelijk tot het maken van een verhaal. Soms de moeite van het vertellen waard, een andere keer verkiezen we te zwijgen.

Met hoofd en hart kunnen we eigenlijk alleen verhalen maken. Het zijn verhaal-genereer-automaten. Er kunnen alleen verhalen in, en er komen ook alleen verhalen uit. Alles wat we doen baseren we op verhalen en dat wat we doen wordt onmiddellijk een verhaal. Verhalen zijn onvermijdelijk.

Strikt genomen is alles wat we denken te weten over onszelf, anderen en de hele werkelijkheid, niets meer of minder dan een van de vele verhalen die daarover de ronde doen. Daar kunnen we vervolgens aan vasthouden alsof ons leven ervan afhangt. We kunnen onze versie van het verhaal verdedigen alsof het een onafscheidelijk deel uitmaakt van het verhaal over onszelf. Alsof het verhaal over onszelf een andere waarde heeft als andere verhalen. Dat verhaal gaat er bij velen in als koek.

Goed beschouwd zijn alle verhalen fictie. Feiten en waarheid zijn ook maar verhalen. Ken je het verhaal over de zwaartekracht en de kleur pimpelpaars? Of bedenk zelf maar het verhaal van een onweerlegbaar feit of waarheid. Wat je ook doet: het blijven verhalen.

Of je ze voor waar en werkelijk aanziet veranderd daar niets aan. Het blijft allemaal fictie of een vorm of hoedanigheid daarvan. Een verhaal en niets anders.

Wat een bevrijding.

528 keer bekeken


Gelijkgestemde netsamen partners

Banner van Simply Canvas Farm