Door Navojoa, 22 november 2013, 09:40

Maak favoriet 

foto Navojoa

Vertellers

Voor de lezers die meegaan in de gedachte dat onze werkelijkheid wordt verklaard en begrensd door grote hoeveelheden op elkaar gestapelde verhalen, is het een kleine stap om tot de conclusie te komen dat we allemaal verhalen vertellers zijn. Zodra we ook maar iets willen communiceren, hebben we geen keus: we moeten onze toevlucht nemen tot een verhaal. Verhalen om elkaar in de verhaalde werkelijkheid te beïnvloeden.

Vertellers ontkomen er dan ook niet aan hun verhalen op te maken en te vertellen in overeenstemming met een intentie. Daar hoort een bepaalde vorm bij. Vorm is altijd het resultaat van reeksen positieve en negatieve keuzen. Als zodanig vertellen verhalen altijd iets over de verteller. Pure en objectieve verhalen of verhalen die absoluut waar zijn kunnen strikt genomen niet bestaan.

Het is de ontvanger van die verhalen die de verhalen waardeert. De verteller kan niet anders dan dat te respecteren.

Vertellers staan nooit op zichzelf, maar maken deel uit van- wat ik hier zou willen noemen- een frequentiecluster. Daarmee bedoel ik dat gedachten van een bepaalde frequentie zich alleen kunnen aandienen bij ontvangers wiens "intentie" ontvangst van een bepaald type gedachte mogelijk maakt.

Vertellers kunnen alleen die verhalen "ontvangen" die aansluiten bij hun frequentiebereik of, simpel gezegd. hun leef- en belevingswereld. Verhalen met een andere frequentie maken per definitie een soort van wrijving los. Die wrijving kan herkend en gekoesterd worden als kans om de eigen belevingswereld te verruimen, maar hoeveel mensen zitten daar nu op te wachten? Doorgaans zal een dergelijk gevoel van wrijving ertoe leiden dat de verhalen "afketsen".

Verhalen van vertellers zijn daarom niet universeel geschikt voor iedere luisteraar. De meeste vertellers geven zich daar wel rekenschap van en vertellen niet alles aan iedereen.

Verstandige vertellers weten dat de verhalen die ze vertellen een beperkte geldigheid hebben. Wijze vertellers weten ook dat hun verhaal slechts een van de vele modellen is die in omloop zijn om een beschreven stuk werkelijkheid hanteerbaar te maken voor hen die daar ontvankelijk voor zijn. Elk vanuit (en voor) een eigen frequentiebereik en met een eigen intentie.

Dat maakt het ook boeiend allerlei verhalen te leren kennen. Juist de verhalen die de meeste weerstand oproepen kunnen soms leiden tot de mooiste inzichten. Uiteraard kunnen ze ook leiden tot de grootste desillusies, maar daar is overheen te komen. Waar een wil is is nu eenmaal een weg en juist de zwaarste klim kan leiden tot het mooiste vergezicht.

De wegen der kennis en inzicht gaan nu eenmaal niet altijd over rozen. De vraag wat nu precies werkelijkheid is en wat fictie, blijft in nevelen gehuld.

Misschien bevindt die werkelijkheid zich niet in verhalen. Misschien kan die werkelijkheid pas worden betreden en ervaren als er geen verhalen meer zijn. . .

Daar veranderd dit verhaal niets aan.

400 keer bekeken