Filter op nieuwe reacties / van wie / periode / zoekwoorden

 

Door Smeagol, 4 november 2013, 16:09

Maak favoriet 

foto Smeagol

Bewustzijn in vogelvlucht. . . (8)

Het gevoelslichaam of intuïtieve lichaam (hoger astraal)

Dit bewustzijnsgebied dat met de kleur groen wordt aangeduid, is het gebied van onze diepere gevoelens zoals al werd aangegeven bij de bespreking van het emotionele lichaam. Ook is dit het terrein van de intuïtieve kwaliteiten.
We zijn hier in het deel van de Lees verder

Het gevoelslichaam of intuïtieve lichaam (hoger astraal)

Dit bewustzijnsgebied dat met de kleur groen wordt aangeduid, is het gebied van onze diepere gevoelens zoals al werd aangegeven bij de bespreking van het emotionele lichaam. Ook is dit het terrein van de intuïtieve kwaliteiten.
We zijn hier in het deel van de aura dat boven het persoonlijkheidsgebied ligt. Het heeft meer met het onsterfelijke in ons te maken, daar het met de dood van de persoonlijkheid niet uiteenvalt maar behouden blijft door de incarnaties heen. Het behoort tot het z.g.n. 4-dimensionele aspekt in ons dat uitstijgt boven de vergankelijkheid van het 3-dimensionele dat gebonden is aan tijd en ruimte.
Dit gedeelte maakt deel uit van ons zielewezen en is waarneembaar in ons door middel van de diepere gevoelens, los van de emotionaliteit. Deze diepere gevoelens kunnen zijn: harmonie, vrede, vreugde, belangeloze liefde, enz. Het brengt ons dan in een staat van rust en stilte. Ook gevoelens die bij ons opwellen naar aanleiding van gebeurtenissen, zonder dat wij ze kunnen beredeneren, vormen de "taal" die vanuit dit gebied onze persoonlijkheid kan begeleiden. Door deze taal te volgen laten we ons leiden in het leven door wat onze ziel aangeeft als leidraad voor onze persoonlijkheid. Als we hier naar leren luisteren zal ons leven het patroon van een innerlijke lijn krijgen, meer in harmonie met ons diepste willen. Vanuit deze harmonie zullen we beter bestand zijn tegen de moeilijkheden die op onze weg komen.

Het spirituele lichaam

Dit is het gebied van de onsterfelijke geest. De naam spiritueel is afgeleid van het engelse woord "spirit" dat geest betekent.
Het is blauw van kleur. De energie waaruit dit gebied bestaat is weer ijler dan alle vorige gebieden. Het behoort tot de onvergankelijke delen van ons wezen, het 4-dimensionele, evenals het volgende en laatste gebied van de aura, het lichtpaarse.
Dit blauwe gebied wordt ook wel het Buddhisch gebied genoemd.
Vanuit dit blauwe gebied komen geestelijke impulsen, de geestkracht, in onze persoonlijkheid. De verdichting van deze impulsen wordt uiteindelijk tot denken in het brein. Het zijn als het ware diverse trapjes in de verdichting die zo'n geestelijke impuls ondergaat. Vanuit dit ijle gebied dringt deze impuls door tot in de stoffelijkheid van het brein en de hersencellen.
De gedachte kan dan een eindprodukt zijn.
De impuls kan ook als een flits doordringen in ons dagelijks bewustzijn. We noemen het dan een inspiratie.
In dit gebied is al het hoogste weten aanwezig. We kunnen ons leren hierop af te stemmen.
Van hieruit worden uitvindingen geboren, ontdekkingen gedaan en wereldhervormende ideeën voortgebracht. Flitsen van diep inzicht vinden hier hun bron. Onze scheppende krachten komen hieruit voort en onze geestelijke ontwikkeling toont zich ook in de struktuur van dit gebied, zoals overigens in de hele aura het geval is.

Het kosmische lichaam

Dit is het al genoemde lichtpaarse gebied. Het ijlste bewustzijnsgebied waarin onze onsterfelijke geest, onze Goddelijke vonk, aanwezig is. Het is de eerste verdichting van energie waarin ieders Godsvonk zich hult bij de aanvang van zijn schepping, wat tevens het begin is van zijn pad naar bewustwording.
Voor het grootste deel van de mensheid is het nog niet mogelijk bewust met deze bewustzijns-staat in zichzelf in kontakt te treden.

658 keer bekeken

Door Smeagol, 4 november 2013, 16:08

Maak favoriet 

foto Smeagol

Bewustzijn in vogelvlucht. . . (7)

Het mentale lichaam

Het volgende bewustzijnsgebied of energieveld dat we bespreken is het mentale gebied. De kleur van dit energieveld is geel.
We kunnen spreken van een lager mentaal en een hoger mentaal gebied.
De onderste vier gradaties van dit energieveld zijn het lagere mentale veld, het vormt ons konkrete denkvermogen. Lees verder

Het mentale lichaam

Het volgende bewustzijnsgebied of energieveld dat we bespreken is het mentale gebied. De kleur van dit energieveld is geel.
We kunnen spreken van een lager mentaal en een hoger mentaal gebied.
De onderste vier gradaties van dit energieveld zijn het lagere mentale veld, het vormt ons konkrete denkvermogen. Dit houdt in al onze dagelijkse denkpatronen, ons studievermogen, het wetenschappelijk denken en het daarbij horend analyserend vermogen.
De gedachten van het dagelijkse leven vinden hier hun oorsprong en deze vibraties doen uiteindelijk onze hersencellen reageren. Gedachten kunnen in de aura een bepaalde vorm aannemen die helderziend waar te nemen is. Zo komen eindeloos herhaalde gedachtengangen vanuit een emotionele achtergrond omhoog. De emotie zet een ingeslepen gedachtenpatroon steeds weer op gang. De gedachtenpatronen bevestigen daarmee dan weer op hun beurt de emotie. Ons dagelijkse denken kan negatief(wraakacties) of positief(hulpverlening) worden gericht. Gedachten zijn voertuigen van datgene wat we erin leggen. Ze hebben hun krachtsinwerking daar het vibraties zijn in een energieveld waar ieder wezen verbinding mee heeft, het mentale veld. Het maakt deel uit van iedere menselijke aura. Dit verklaart mede het overgrengen van gedachten of telepathie.
Door de sterke uitwisseling die er bestaat tussen het mentale en het emotionele gebied kan het gebeuren dat een emotie ten grondslag ligt aan een gedachte; of dat een gedachte de vader is van een emotie, zoals het bovenstaande al aangaf.
Met het denken kunnen onze emoties onder controle gehouden en geordend worden. Zonder dat zou de mens overgeleverd zijn aan de vloedgolf van zijn emoties en gevoelens. Aan de andere kant levert te sterke kontrole door het denkvermogen een onvermogen op om emoties te uiten en er mee te leren omgaan.
Het lagere denken, zoals hier omschreven, hoort bij onze persoonlijkheid en omvat de vier onderste gradaties van het mentale gebied. Het hogere mentale gebied bevat de drie hogere gradaties van dit energieveld. Hierin spelen zich de denkprocessen af die we kennen als het abstracte denken, het religieuze, levensbeschouwelijke en spirituele denken. Het is meer dan denken en omvat het vermogen om hogere wetmatigheden te gaan doorzien. In meditatie, waarbij we ons op een bepaalde hogere gedachte instellen, stemmen we af op dit gebied. De energie die voor dit denken nodig is heeft een ander trillingsgetal, is minder "verdicht", dan die van het lagere mentale of het emotionele gebied. Daarom hoort het hogere mentale al tot het zielengebied en niet tot de persoonlijkheid.
Zoals het voelen als een dieper geestelijke werkzaamheid kan worden gezien dan de emoties(zie het emotionele lichaam), zo kan het hogere denken ook worden beschouwd als een dieper geestelijk gebeuren t.o.v. het gewone denken. Deze beide aktiviteiten zijn dan ook als zielekwaliteiten te zien. (zie ook hoofdstuk over geest, ziel en persoonlijkheid)

510 keer bekeken

Door Smeagol, 2 november 2013, 16:36

Maak favoriet 

foto Smeagol

Bewustzijn in vogelvlucht. . . (6)

Het emotionele lichaam of lager astrale

De naam "lichamen" die we gebruiken voor het aanduiden van de energievelden van onze aura moeten we niet verwarren met het begrip lichaam zoals dit geldt in de aanduiding van het fysieke lichaam, met al zijn stoffelijke beperkingen.
Het emotionele lichaam is een energieveld van Lees verder

Het emotionele lichaam of lager astrale

De naam "lichamen" die we gebruiken voor het aanduiden van de energievelden van onze aura moeten we niet verwarren met het begrip lichaam zoals dit geldt in de aanduiding van het fysieke lichaam, met al zijn stoffelijke beperkingen.
Het emotionele lichaam is een energieveld van ijlere substantie dan het fysieke, het doordringt en omvat dit geheel en is nog wat groter, zodat het erbuiten steekt. Het is voortdurend in beweging en kan daardoor steeds van vorm veranderen.
De kleur die deze energievorm voortbrengt is rood en het is het veld van onze emoties. Angsten, begeerten, geweld, verdriet enz. spelen zich hier af.
Ook is hier de driedimensionele neerslag van emoties uit vroegere ervaringen, hetzij uit dit leven, hetzij uit vorige levens.
Verschillende emoties kunnen zich in de aura ook als verschillende kleuren tonen: groen, geel, blauw enz. De heftigheid en grofheid van de emoties hebben ook te maken met de nuances van het rood. Van felrood tot zacht-rood, van modderig tot transparant lichtend rood. Dit heeft te maken met de "7"gradaties of nuances ook hier aanwezig.

De naam "astraal" duidt op deze kleurige levendigheid, astraal betekent: als een ster, lichtend en beweeglijk. De helderheid ervan wordt bepaald door de soort van emoties erin aanwezig en daardoor met de staat van evolutie van die mens.
Het hele astrale gebied omvat het lager en hoger astraal. Gebieden van emoties en gevoel.
Over het hoger astraal gevoelsgebied verderop meer. . .

We zien dus dat we een onderscheid moeten maken tussen emotie en gevoel. Emoties hebben een ander trillingsgetal en zijn daarom van een ander gebied. Emoties zijn te vergelijken met de oppervlakte van een meer waar het water haast altijd in beweging is in golvingen of rimpelingen. Zo tonen emoties zich ook in beweging van onze gezichtsuitdrukking, onze lichaamshouding, onze hartslag of ademhaling!
Hoe dieper we onder de oppervlakte van het meer komen, hoe stiller het wordt. Onze diepere gevoelens van schoonheid, liefde, vrede, e. d. maken ons ook stil. We kunnen ze slechts beleven vanuit zo'n stil moment in onszelf.
Hieruit zien we dat het emotionele veld een belangrijk aspekt omvat in onze geestelijke groei. Door de werking ervan te gaan herkennen in onszelf kunnen we begrip krijgen van de mogelijkheden die het ons geeft als ervaringsveld. Dit begrip zal ertoe leiden dat het diepere gevoel, dus het kontakt met diepere dimensies in onszelf, niet steeds overspoeld wordt door deze emoties.

502 keer bekeken

Door Smeagol, 2 november 2013, 16:35

Maak favoriet 

foto Smeagol

Bewustzijn in vogelvlucht. . . (5)

Het meest ontvankelijke deel van dit gebied voor deze impulsen is:
het levenslichaam (etherisch dubbel, etherisch lichaam of fijnstoffelijk lichaam)

Omdat het zo nauw verbonden is met het fysieke lichaam en tot de fysieke materie behoort is dit energieveld of -lichaam na enige training al gauw zichtbaar voor het fysieke oog als Lees verder

Het meest ontvankelijke deel van dit gebied voor deze impulsen is:
het levenslichaam (etherisch dubbel, etherisch lichaam of fijnstoffelijk lichaam)

Omdat het zo nauw verbonden is met het fysieke lichaam en tot de fysieke materie behoort is dit energieveld of -lichaam na enige training al gauw zichtbaar voor het fysieke oog als een lichtblauwig-grijze mist rond het fysieke lichaam. Het doordringt dit uiteraard volkomen, maar het steekt er dus ook nog enige centimeters buiten uit.

Dit gebied, de naam geeft het al aan, belevendigt het fysieke lichaam met levensenergie, zonder welke het laatste niet zou kunnen functioneren. Energie is het bewegen, het werkzaam zijn, van kracht. Het is te beschouwen als een veld van energie, elektro-magnetische energie, en is o. a. via de handen waar te nemen.

Alle organen hebben hun etherische tegenhanger in dit energieveld, vandaar de naam: etherisch dubbel.

Het levenslichaam vormt de ijlere, energetische tegenhanger van de vaste fysieke vorm.

Ziekte is hierin al te onderkennen nog voordat het zich fysiek manifesteert. De kleur en de uitstraling ervan worden dan minder helder, grauwer en fletser naarmate de levensenergie minder is.

Zo wordt ook de naderende dood hieraan zichtbaar. Het begrip van deze samenhangen is van groot belang voor het genezen. Veel alternatieve geneeswijzen, zoals akupunktuur of magnetiseren, werken aan het herstel van dit energieveld om zo de fysieke toestand te helpen verbeteren.

Energie blijft niet beperkt tot een vorm en het etherisch levenslichaam van de mens maakt dan ook deel uit van het grotere etherische levensenergieveld van onze planeet. Dit ontvangt de levenskracht, prana, van de zon en zo deelt dit zich ook via het levenslichaam weer mee aan het fysieke lichaam van de mens.

In het levenslichaam bevinden zich vele grotere en kleinere energiecentra, ook chakra's genoemd. Het zijn als het ware focuspunten waardor energie uit ijlere gebieden van onze aura kunnen doordringen tot het fysieke lichaam.
Verderop meer hierover. . .

500 keer bekeken